Välj en sida

Här delar Seppo med sig av tre av sina mest älskade rätter som han serverar på sin lunchrestaurang i Borås, restaurang Arom på Hultagatan. Porterstek, kalops och ärtsoppa med pannkakor är alla husmanskost med historia. Alla tre rätter serveras ofta som dagens lunch i Borås på Arom.

Porterstek

Porterstek är klassisk svensk husmanskost som tar tid att tillaga, helst ska den kallna över natten efter kokning. Men är lättare att laga än man kan tro. Portvin och en flaska porter, det vill säga besk mörk öl, är nyckelingredienser i originalreceptet. Portvinet kan du ersätta med madeira eller koncentrerad svartvinbärssaft.

Koka först upp portvinssåsen. Blanda porter och portvin med soja, svartpepparkorn, enbär, timjan, vitlöksklyftor och gul lök i klyftor i en stor gryta. Lägg sedan i steken och låt det sjuda i en halvtimme. Steken kan vara en rostbiff, innanlår eller fransyska av älg eller nötkött. Vänd på steken och koka i drygt 1,5 timme tills temperaturen når 70-75 grader i den tjockaste delen. Låt därefter köttet kallna i sitt spad. Helst ska den svalna över natten, men låt den åtminstone en halvtimme om du ska följa grundreceptet. Skär i tunna skivor och sila såsen över en kastrull. Späd med vatten och häll såsen så den täcker hela portersteken. Garnera med persilja.

Kalops med rödbetor och potatis

Kalops är en äkta svensk klassiker som också den tar lite tid att tillaga. Den lagas på bog eller högrev som ska sjuda i en god fond i 1,5 timme. Börja med att putsa köttet. Skär det sedan i bitar om 3 x 3 centimeter som du bryner i smör och olja. Skär morötter i 2 cm tjocka mynt som du lägger i grytan tillsammans med lagerblad, kryddpeppar och kalvfond. Fräs några minuter innan du strör över mjöl och häller på vatten så att det täcker köttet helt. Smaksätt med salt och vitpeppar. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i 1,5 timme. Servera med inlagda rödbetor, kokt potatis och en grönsallad.

Ärtsoppa och pannkakor

Ärtsoppa är en svensk soppa med anor, långt från crème Ninon, den franska ärtsoppan gjord på gröna ärtor och vitt vin. Svensk ärtsoppa kokas på gula ärtor, fläsk och lök. Men först ska ärtorna blötläggas i 12 timmar. Skölj och blötlägg ärtorna i 12 timmar. Häll av vattnet och koka upp dem i nytt vatten. Salta och skumma av. Hacka gul lök och tärna det rimmade fläsket. Lägg i detta i soppan tillsammans med en grönsakstärning. Koka tills ärtorna är mjuka, vilket brukar ta en timme. Rör då och då med en visp så att ärtskalen lossnar. Späd med vatten om du vill ha en lösare konsistens. Krydda med timjan, mejram, salta och peppra. Servera med fransk eller svensk senap, och kanske ett glas punsch. Pannkakorna ska serveras varma till efterrätt. Rör ihop dem på ägg, fetmjölk, mjöl och en nypa salt och socker. Låt smeten svälla i kylskåp innan du steker pannkakorna i smör. Servera med grädde och jordgubbssylt. Njut!

Vill du ha porterstek, kalops eller ärtsoppa med pannkakor till lunch? Håll koll på restaurang Aroms hemsida. Där hittar du veckans meny med Sveriges bästa dagens lunch i Borås.