- Var ska du ha tillställningen eller festen? Enklast är att välja en cateringfirma som har kök i närheten. Ju längre maten fraktas, desto dyrare kan det bli. Och maten hålls förstås fräschare och godare ju kortare sträcka den reser.
- Finns kök i den festlokal du planerar ha festen, är det kanske bäst att cateringkocken håller till där och lagar maten på plats. Kolla med din cateringfirma!
- Står valet mellan festlokal och catering eller att ha festen direkt på restaurang, ta då i beaktning att om ni själva inhandlar drycken på Systembolaget, blir det ofta billigare med festlokal och catering.
- Bestäm i god tid vilket datum som gäller, och meddela cateringfirman detta. Ju längre tid du och cateringfirman har på er att planera festen, desto mindre stressigt blir det förstås.
- Fastställ en budget. Det kan vara bra redan i första kontakten med cateringfirman att berätta vilket budget ni har. På så sätt kan cateringkocken återkomma till er med menyförslag som passar.
- Ta in flera anbud från olika cateringfirmor. Det brukar alltid löna sig att jämföra priser mellan olika leverantörer.
- Hur ser tillgången på bestick och porslin ut i festlokalen? Ibland finns sådant på plats, och ibland kan cateringfirman ordna detta, mot en kostnad förstås.
- Bestäm vem eller vilka som ska servera och diska. Cateringfirman kan sköta serveringen men det är naturligtvis billigare om du eller några ur festsällskapet ordnar detta.
- Bekräfta hur leveransen ska gå till. När behöver maten komma? Har cateringfirman rätt adress till lokalen och rätt telefonnummer till dig som är kontaktperson? Det kan vara bra att se till att cateringfirman även har ett telefonnummer till någon annan på festen om inte du är tillgänglig.
- När samtliga gäster har osa:t, bekräfta antalet gäster hos cateringfirman.
- Beställ dryck. Större mängder öl och vin behöver förbeställas hos Systembolaget. Ta hjälp av deras kunniga personal för att hitta drycker som passar till maten.