Att arrangera en fest ska vara roligt från början till slut, från det där tidiga planeringsstadiet tills när festen är över och lamporna tänds. Vare sig det gäller en firmafest, ett femtioårskalas eller en fest för grannarna kan det vara skönt att låta en cateringfirma sköta matlagningen. Men vad gör man om man inte är så bra på matlingo och inte riktigt förstår den tjusiga menyn som ni ombeds se över innan ni bestämmer er? Jo, man kikar förstås in det här lilla cateringlexikonet.
Aioli
Kall sås med franskt ursprung, baserad på äggulor, olivolja och massor av vitlök. Serveras företrädesvis till alla varianter av fisk och skaldjur.
Alaska pollock
Torskfisk som främst fiskas i Stilla Havet
Antipasti
Liten italiensk förrätt som serveras kall
Bouillabaisse
Fransk fisksoppa som främst förknippas med Marseille. Soppan hälls direkt i tallriken över torrt bröd eller serveras med vitlöksindränkta brödskivor.
Cajun
Kryddblandning baserad på paprikapulver, chili och cayennepeppar med ursprung i södra USA. Används med fördel till grillrätter.
Chèvre
Fransk ost tillverkad av getmjölk. Poppis att servera ihop med bland annat valnötter och honung.
Fransk bondgryta
Gryta på buljonggrund med rotfrukter och kött och kryddad med franska örter
Gremolata
Kryddblandning från Italien gjord av citronzest och bladpersilja och vitlök. Används till fisk och köttgrytor.
Hasselbackspotatis
Potatis med skurna skåror i som tillagas på plåt i ugn. Penslas med smält smör under tillagningen och täcks med ströbröd.
Karrépotatis
Stekt tärnad potatis som med fördel kan smaksättas med lök
Kuvert
Uppsättningen tallrik, glas, bestick och servett som en person behöver vid måltiden. Normalt tar cateringfirman betalt per kuvert.
Nasi Goreng
Indonesisk risrätt med bland annat kyckling och lök. Nasi goreng betyder ”stekt ris” på indonesiska.
Mozzarella
Färskost från Italien gjord på ko- eller buffelmjölk
Paella
Risrätt med ursprung i Spanien. Vanligen ingår skaldjur samt kyckling i paella, som normalt lagas i en stor gryta.
Parisersmörgås
Skivat vitt bröd med köttfärs som steks på båda sidor och serveras med stekt ägg
Pecorino
Samlingsnamn för fårost från Italien
Pochera
Att låta något sjuda i vatten, exempelvis pocherade ägg
Rissole
Potatis som brynts i stekpanna efter kokning eller ugnsbakning
Salsa
Sås med grönsaksbas, gärna tomater. Salsa, som betyder ”sås” på spanska, är ofta kryddig.
Spicken
Livsmedel som är saltat, torkat eller rökt; i synnerhet gällande korv eller skinka, men även fisk
Tapas
Små tilltugg till drinken, som serveras kalla. Spansk variant av antipasto, se ovan!
Tomatisera
Att tillsätta tomat någon form (som puré, ketchup, krossade eller passerade) till en rätt
Wasabi
Japansk pepparrot med synnerligen stark smak. Vanligt tillbehör till sushi
Worcester sauce
En sås/smaksättare med distinkt smak som säljs på flaska. Används ofta till smörgåsar med ägg och bacon i Storbritannien.