Välj en sida

Välplanerade vigslar och storslagna bröllop blir allt vanligare i Sverige – vi gifter oss helt enkelt mer. Bröllopsbranschen är en växande bransch som har sett många nya företag med olika inriktning växa upp: bland annat är bröllopsplanerare numera en vanlig yrkestitel. Därför är valmöjligheterna och variationerna stora bland cateringfirmorna och det kan vara svårt att välja när man ska skaffa catering till sitt bröllop. Här hittar du några praktiska råd och tips som med fokus på bröllopsfesten och catering, hjälper dig längs vägen till ditt drömbröllop.

 • Bestäm ett datum
  Sommarbröllop i det gröna eller en gnistrande vintervigsel? Det första ni behöver bestämma er för är när ni ska gifta er – och försök vara ute i så god tid som möjligt.
 • Boka en vigsellokal
  En kyrka, en trädgård, en park, en strand eller en hemma i vardagsrummet – ordna lokalen där vigseln ska hållas.
 • Boka en festlokal
  Enklast för både brudpar och gäster är om festlokalen ligger i anslutning till vigselplatsen. Ni spar både tid och pengar på det.
 • Skicka ut inbjudningar
  Nu har ni redan kommit långt i era förberedelser! Och vid det här laget vet ni ungefär hur många gäster som kommer komma.
 • Ordna en cateringfirma
  Vi utgår här ifrån att ni väljer att inte laga maten själva. Det är alltså dags att ordna en cateringfirma. Även här är det viktigt att vara ute i god tid. Många cateringfirmor är småföretag och saknar möjlighet att leverera till flera fester samtidigt. Nu måste ni börja fundera på vad för typ av mat ni vill ha. Utgå ifrån vilken säsong det är och antalet gäster – vill ni bjuda på en värmande buffé med mustiga höstsmaker eller en soppa med somriga skaldjur?

Hur väljer man cateringfirma?

Utbudet av cateringfirmor är stort och det kan vara svårt att välja även om man vet vilket mat man vill ha och var man ska ha sin fest. Därför är det bra att i förväg ha tänkt på vad det är man behöver ha hjälp med av cateringfirman. Här är en checklista som du kan ta till hjälp innan du kontaktar olika cateringfirmor för offert:

Drycker
Har cateringfirman tillstånd att servera mat där man har tagit med sig egna drycker till festen? Vem sköter tomglashanteringen efteråt? Vad kostar det om cateringfirman ordnar det?

Dukning
Vem dukar? Har cateringfirman med sig porslin, glas och bestick till dukningen? Hur ser porslinet ut? Kommer maten läggas ut på matchande porslin?

Dekorationer
Ordnar cateringfirman med det?

Allergier
Vet du som festarrangör redan nu att det finns allergiker bland gästerna, var noga med att kolla med cateringfirman vad de erbjuder för allergivänliga alternativ

Tänk på att ju mer välplanerad festen är, desto lättare kommer ni ha att slappna av på den stora dagen. Se att bekräfta med cateringfirman när ert bröllop närmar sig så att inget missförstånd uppstår när det väl är dags, och kolla gärna av punkt för punkt om allt är i sin ordning. De flesta människor gifter sig bara en gång så det gäller att passa på och njuta ordentligt!