Välj en sida

Att försöka äta ekologiskt är idag en självklarhet för många. Ekologisk mat brukar garantera att maten är odlad på ett sätt som är hållbart för naturen och att konstgödsel eller besprutningsmedel inte använts. Ekologiskt kött framtas med naturvänliga metoder och uppfödda på foder som är ekologiskt odlat och sammanställt. Därför skonas även vattnet eftersom onaturliga tillsatser som läcker från åkrar eller kommer från avlopp och liknande annars kan skada vilda djur och växter.

Väljer man att använda sig av en cateringfirma som har ekologisk mat krymper valmöjligheterna en hel del. Samtidigt är fördelarna många, i synnerhet för vår miljö, vårt klimat och vår hälsa.

Med ekologisk catering får du mat som är:

  • Säsongsbetonad – menyerna utgår ifrån säsongens råvaror och är anpassade efter årstidens smaker
  • Mer näringsriktig eftersom mat som saknar smaktillsatser lagas med större omsorg
  • Närproducerad – i den ekologiska tanken ingår att använda sig av råvaror som odlas och produceras lokalt
  • Obesprutad och fri från kemikalier

Vegetarisk fest

I takt med att det blir alltmer känt att vår köttkonsumtion är skadlig för miljön och planeten, väljer alltfler att försöka äta mindre kött. Att bli vegetarian på heltid är ett stort steg och många väljer därför att införa en eller flera köttfria dagar i veckan. Detta har cateringföretagen förstås uppmärksammat och det finns idag flertalet firmor som enbart specialiserat sig på vegetarisk mat.

Det finns förstås även cateringfirmor som erbjuder vegetariska alternativ till deras sedvanliga utbud. Är du eller någon av dina gäster vegan kan det dock vara lämpligt att välja en cateringfirma som lagar sin mat i lokaler där inget kött har preparerats. Att hitta en sådan cateringfirma är förstås enklast i storstadsregionerna, där utbudet av cateringfirmor är som störst. Hör med din cateringfirma om vad som gäller och hur de kan tillgodose dina behov. Vår matkultur påbjuder att kött oftast är utgångspunkten för våra måltidssammansättningar. Därför finns det idag flera vegetariska alternativ som efterhärmar köttprodukten den ersätter – exempelvis korv gjord på sojaprotein eller färs tillverkad av quorn. Den här varianten av vegetarisk mat är nog den vanligaste.

Halal och kosher

Halal är ett begrepp inom islam som omfattar alla handlingar som är tillåtna och som en människa kan tänkas utföra. Alla handlingar som människor utför delas in i halal, tillåtet, eller haram, förbjudet. Begreppet halal förknippas ofta med livsmedel och med regler om tillåtna livsmedel – det vill säga sådana som inte är förbjudna att äta. I Sverige är det oftast kötthantering och djurslakt vi menar när vi pratar om mat som är halal. Enligt islamisk sed ska djuret lida så lite som möjligt vid slakten, och på svenska slakterier som använder bedövning före slakten förbereds halalkött på samma sätt som annat kött.

Inom judendomen används begreppet kosher på samma sätt som halal – dvs. fastställer vad som är tillåtet och inte. Kosher betyder i matsammanhang ’den får ätas’. Koshermat som tillverkas eller hanteras industriellt förses med en stämpel som garanteras att den är kosher.
Många cateringfirmor har bra koll på varifrån deras råvaror kommer ifrån. Kolla med firman vad som gäller för både halal och koshermat när du diskuterar menyn med cateringfirman.