Välj en sida

Få drycker är så mytiska och mystiska som whiskyn. Bara namnet väcker tankar om det skotska höglandet, dis över heden och karga klippor längs kusten där havet blåser in. Inte konstigt då att whiskyn har en stabil roll i kulturen även hos oss nordbor. En whiskyprovning är ett ypperligt tillfälle att få ta del whiskyns stolta och mustiga historia, och det är en uppskattad aktivitet bland både kompisgäng och kollegor. Låt en van whisky-guide förmedla destilleriernas berättelser, och upptäck nya dimensioner av whiskyn tillsammans.

Fyra saker att känna till om whisky

  • Whiskyn tillverkas oftast av korn, precis som öl, och kan göras av antingen single eller blended malt. Därtill kan malten vara rökt med torv, vilket ger den skotska whiskyn dess typiska karaktär. En single malt-whisky anses ofta vara mer exklusiv, då en blended malt innehåller single malt från olika destillerier.
  • Ordet whisky kommer från gaeliskans ord uisge, vilket från början betyder vatten. När engelsmännen tog till sig drycken så satte de sin egen prägel på ordet. En alternativ stavning är whiskey, vilket är vanligare på Irland och i USA, medan skotsk whisky brukar skrivas utan e.
  • Traditionellt så lagras whiskyn på ekfat, eller på fat som tidigare har använts till sherry, vilket ger ytterligare smakdimensioner till drycken innan den buteljeras. En längre lagringstid ger en mer komplex smak till whiskyn. När man sedan har tappat på flaska slutar lagringen, så det är ingen vits med att spara en flaska för att smaken ska utvecklas med tiden.
  • Idag tillverkas whisky på många olika ställen världen över. Förutom Nordamerika som är stora på olika varianter så finns det destillerier såväl i Sverige och Danmark, som Georgien och Indien.

Så går en whiskyprovning till

Självklart kan provningar se mycket olika ut, men i regel sker en presentation av de olika dryckerna som finns att smaka, och vad som skiljer dem åt. Många whisky-konnässörer sätter också stort värde på att få veta mer om själva destilleriet som har tagit fram whiskyn, och ibland ges möjlighet att testa vad olika lagringstid eller rökning av malt ger för slutresultat för whiskyn i glaset. Oavsett om man är nyfrälst eller inbiten får deltagarna med sig nya smakminnen att ta med på sin fortsatta resa i whiskyns värld.