Välj en sida

För middagar eller större festligheter, vernissage eller avslutningar efter en lång termin. Det finns en uppsjö tillfällen då man vill bjuda in vänner och bekanta till samvaro och god mat i trevlig miljö. Även om detta låter aldrig så trevligt, finns det stunder då man inte själv hinner, eller orkar, stå vid spisen och laga mat till alla de gäster man vill bjuda. Samtidigt behöver man ju någonting att bjuda på när man får besök. Vid enklare sammanhang kan man beställa färdigmat och endast förbereda med något kallt att ha i glasen. I andra situationer fungerar ett knytkalas ypperligt. Dock kan man, från och till, känna behov av en riktig festmåltid i goda vänners lag och det är då man verkligen har nytta av catering!

Vid kontakt med ett företag som verkar inom catering, kan man få hjälp med allting som rör den mat som är tänkt att serveras. Vill man ha allting ordnat utan att man själv behöver lägga sig i någonting längs vägen, kan man få hjälp med såväl meny som matlagning, servering och disk. Kort och gott räcker det med att ha en lokal och tillräckligt många bord och stolar för gästerna så att alla kan få plats. I de allra flesta fall har man dock lite åsikter om vad för mat som skall serveras.

Ifall det finns allergiker eller människor som av en eller annan orsak inte vill äta viss typ av mat, är det viktigt att man tar kontakt med det företag som hjälper till med catering, så de kan ta fram en alternativ meny för den eller dessa gäster. Kanske är det så att ni vill ha speciell mat av den enkla anledning att ni har en bestämd uppfattning om vad det är för någonting som ni vill bjuda på.

Vår intention

Denna sida har ett tydligt syfte, vilket är att hjälpa dig som vill boka catering för en sammankomst vilken det än må vara. Det finns många som arbetar med catering och det är inte lätt att hitta det cateringföretag som erbjuder just det man helst av allt vill ha. I och med vår erfarenhet av catering, kan vi ta fram en uppsjö alternativ vad gäller cateringföretag, och vi hoppas att ni hittar någon som känns rätt för er!

Då vi känner till hur mycket det är att tänka på när man skall ordna middag till ett större antal gäster, kommer vi här ge lite tips och rekommendationer kring vad man kan tänka på för att allting skall gå så enkelt och smidigt som möjligt. Om du redan har en förståelse vad gäller catering och planering, är du välkommen att se på vår samling adresser och namn för de olika cateringföretag vi rekommenderar.

Inbjudningar och genomtänkt meny

De flesta brukar själva ta hand om inbjudningar till sina kalas. Dock kan man i vissa fall behöva lägga sin tid på andra frågor och då kalla in hjälp även med denna del i festligheten. Oavsett vem som utformar och skickar ut inbjudningar, är det viktigt att vara ute i god tid. Många har fullt upp om veckorna och helgerna bokade långt fram i tiden. Detta gör att man kan behöva ha en bestämd uppfattning om hur många som har möjlighet att komma innan man bokar catering. Självklart kan man förvarna det cateringföretag man vill anlita, om att man kommer att ha en fest men ännu inte vet hur många som kommer.

Är man ute i god tid med sina inbjudningar, hinner de flesta svara i tid och du kan få reda på hur många kuvert som behövs. Det är alltid en bra idé att tänka på att någon eller några ofta glömmer att svara i tid. För att vara på den säkra sidan kan man därför beställa två extra kuvert.

Ytterligare ett alternativ är att hålla öppet hus med buffé. I dessa fall kan ofta fler personer komma även med kort varsel. Maten behöver inte heller vara nylagad vid servering, utan kan hållas varm på ett större matbord var gästerna kan förse sig när de kommer. I allmänhet har man en hel del kall mat när man ordnar en buffé, vilket gör att man har större frihet och inte behöver invänta alla gäster på samma sätt som vid en traditionell middag.

Bufférätter

Vi kommer gå igenom mer om buffémat, men kan redan hör ge lite tips kring mat som är bra att ha med vid en buffé.

  • Smör och bröd
    Detta är näst intill en självklarhet när man bjuder in gäster till öppet hus. Gärna flera sorters bröd, och pålägg i form av ost, kallskuret och grönsaker som paprika och gurka.
  • Potatissallad
    
En fransk, ljummen, potatissallad är alltid uppskattad på ett buffébord. Det är också enkelt att laga denna i större volymer, vilket gör att man snabbt kan få klart en bra stomme på buffébordet.
  • Protein
    Ägg, kött, sill, kaviar. Någon form av proteinkälla är viktigt att ha med på sitt buffébord. Oavsett om man har valt att kontakta ett företag som jobbar med catering, eller om man själv tänkt tillreda vissa anrättningar, är det viktigt att tänka på att gästerna skall få en varierad och god kost.