Välj en sida

Det är allt fler som väljer att inte äta animalier i större utsträckning än vad de behöver. Orsakerna till detta varierar och kan handla om alltifrån djurhållning och etiska faktorer till moraliska tankar om huruvida man kan äta levande varelser eller om detta bör undvikas. Hur det än ligger till med gästernas matvanor, är det viktigt att du som värd känner till dessa i förväg. De flesta vegetarianer och veganer, har vid flera tillfällen upplevt sig åsidosatta när de får hålla tillgodo med det som ändå inte innehåller kött utan att få ett riktigt alternativ. Samtidigt är det en fråga om att man vill ha en fullgod kost. De som arbetar inom catering har stor erfarenhet av att ta fram såväl animaliska som vegetabiliska alternativ. Detta är en stor hjälp för den som inte själv har kunskap om hur man tar fram en fullgod meny för de som inte äter kött.

Även om man frågar efter specialkost vid inbjudningstillfället, kan det bli en hel del problem om man inte har samma definitioner av vad som är vegetariskt och inte. Här kommer en lätt förklaring som stämmer in på de flesta. Vi får dock reservera oss för att det finns de som har ännu snävare, eller vidare uppfattning om vad dessa innebär.

Vegetarisk

 • Inga köttprodukter
 • Inte heller fisk eller fågel
 • Undviker fonder och buljong som innehåller animalier
 • Undviker ost med animalisk löpe
 • Äter i allmänhet mejeriprodukter som ost (utan animalisk löpe) ägg smör,
 • grädde och mjölk

Vegansk

 • Inga köttprodukter
 • Inte heller fisk eller fågel
 • Undviker fonder och buljong som innehåller animalier
 • Undviker allt som inte är strikt från växter
 • Inga mejeriprodukter som ost, ägg, smör, grädde, glass och mjölk

Tycker du att det är svårt att hitta alternativ, kan du tala med de som arbetar inom catering. Det finns en hel del cateringföretag som är väl införstådda med vad man kan laga av vegetariska råvaror, och som kan se till att maten inte saknar viktiga näringskällor. För de som äter kött är oftast merparten av övrig mat endast kolhydrater. Även de som inte äter kött behöver dock protein. Tala med de som ordnar er catering och förklara vad för specialkost som behövs för dina gäster på middag.

När det kommer till dessert, är det också viktigt att kommunicera med de som arrangerar catering. Vegetariska och veganska alternativ behöver tas fram i god tid och kräver ibland att de som ordnar catering har gott om tid på sig för att hitta någonting som är perfekt. De flesta kommer ihåg att lämna in svar i tid till middagen eller festen du tänker hålla, men för att vara riktigt säker kan man alltid beställa lite extra mat. Det är bra om denna är vegetarisk så vem som än kommer i elfte timmen, kan njuta av en god måltid tillsammans med alla andra som är vid festen. Ta hjälp av den som ordnar med catering så kommer allting rulla som det skall utan tråkiga missöden. De är skickliga vad gäller allt som har med kost att göra och du kan luta dig tillbaks och njuta av stämningen och gemenskapen ni har tillsammans.